Hoe maak ik een aanmeldformulier voor een nieuwsbrief?

Je wilt een aanmeldformulier voor een nieuwsbrief maken. De persoon die het formulier invult dient zijn of haar naam (verplicht), geslacht (niet verplicht) en e-mailadres (verplicht) op te geven.

Allereerst navigeer je naar de pagina ‘Formulieren’ in de blauwe navigatiebalk, vervolgens klik je in het actiescherm op het tabblad ‘Formulieren.’ In het formulierenoverzicht klik je op de groene knop met opschrift ‘+ Formulier.’

Je belandt nu in het tabblad ‘Toevoegen.’ Naast ‘Formulier’ geef je een duidelijk herkenbare naam op, bijvoorbeeld ‘Aanmelden nieuwsbrief.’ Kies in het dropdownmenu naast ‘Opmaak’ voor de optie ‘Tabel’ en klik vervolgens op de groene knop met opschrift ‘Bewaren’ om het formulier op te slaan.

Je keert nu weer terug naar het formulierenoverzicht. Om het formulier te vullen met inhoud klik je nu op de naam van het zojuist aangemaakte formulier, in dit geval ‘Aanmelden nieuwsbrief’. Je belandt nu in het tabblad ‘Velden’. Klik op de groene knop met opschrift ‘+ Veld’ om het eerste veld aan te maken.

Je bent nu belandt in het veldbewerkingsscherm. Vul naast ‘Naam’ de tekst ‘Naam’ in. Vul naast omschrijving de tekst ‘Vul hier zowel uw voor- als achternaam in’ in.
Kies in het dropdownmenu naast ‘Type’ voor de optie ‘Tekstvlak – Eén regel’. Laat het veld naast ‘Lengte’ leeg, je wilt immers geen beperking opleggen aan het maximaal aantal te gebruiken tekens voor dit veld. Vul naast ‘Standaardwaarde’ de tekst ‘Vul hier uw naam in’ in.

Aangezien dit veld verplicht is, schakel je het vinkje naast ‘Verplicht’ in. In het dropdownmenu naast ‘Controle’ kies je voor de optie ‘Geen lege waarde’. Naast ‘Foutmelding’ vul je de tekst ‘Vul uw naam in’ in en klik vervolgens op de groene knop met opschrift ‘Bewaren’ om het veld op te slaan. Vervolgens keer je weer terug naar het veldenoverzicht van het formulier.

Om het tweede veld aan te maken klik je in het veldenoverzicht opnieuw op de groene knop met opschrift ‘+ Veld’. Je belandt in het veldbewerkingsscherm. Vul naast ‘Naam’ de tekst ‘Geslacht’ in.

Kies in het dropdownmenu naast ‘Type’ voor de optie ‘Keuze – Enkele ()’, je wilt immers dat er maar één van beide opties gekozen kan worden. Klik naast ‘Optie’ op de knop met opschrift ‘+’ om een optie toe te voegen.

Vul vervolgens in het zojuist aangemaakte veld de tekst ‘Man’ in.

Klik op het icoon met opschrift ‘+’ rechts naast het zojuist ingevulde veld om een nieuw keuzeveld toe te voegen, en vul hierin de tekst ‘Vrouw’ in.
Laat het vinkje naast ‘Verplicht’ leeg, het veld is immers niet verplicht. Klik op de groene knop met opschrift ‘Bewaren’ om het veld op te slaan. Je keert vervolgens weer terug naar het veldenoverzicht van het formulier.

Om het derde veld aan te maken klik je in het veldenoverzicht opnieuw op de groene knop met opschrift ‘+ Veld’. Je belandt in het veldbewerkingsscherm. Vul naast ‘Naam’ de tekst ‘E-mailadres’ in.

Kies in het dropdownmenu naast ‘Type’ voor de optie ‘Tekstvlak – Eén regel’. Laat het veld naast ‘Lengte’ wederom leeg. Vul naast ‘Standaardwaarde’ de tekst ‘Vul hier uw e-mailadres in’ in.

Aangezien dit veld verplicht is, schakel je het vinkje naast ‘Verplicht’ in. In het dropdownmenu naast ‘Controle’ kiest u voor de optie ‘Geldig e-mailadres’. Naast ‘Foutmelding’ vul je de tekst ‘Vul een geldig e-mailadres in’ in en klik je vervolgens op de groene knop met opschrift ‘Bewaren’ om het veld op te slaan. Je keert weer terug naar het veldenoverzicht van het formulier.

Om het vierde en laatste veld aan te maken klik je in het veldenoverzicht opnieuw op de groene knop met opschrift ‘+ Veld’. Je belandt in het veldbewerkingsscherm. Vul naast ‘Naam’ de tekst ‘Klik hier om u aan te melden’ in.
Kies in het dropdownmenu naast ‘Type’ voor de optie ‘Knop - Verzenden’.

Wel of niet verplicht

Wanneer het een veld van het type ‘Knop’ of ‘Verborgen veld’ betreft, laat u het vinkje naast ‘Verplicht’ leeg. Wanneer u het vinkje wel inschakelt, zal het formulier niet werken.